Economisire. Care este cea mai eficienta forma de economisire?Cum aleg un depozit? Cont curent, la termen, in ce valuta, pe ce perioada ?

Cea mai la indemana forma de economisire este depozitul bancar. Insa chiar si depozitele bancare pot sa aiba randamente foarte diferite. Cateva lucruri la care trebuie sa te uiti atunci cand iti faci un depozit:

Dobanda: este de dorit sa mergem catre dobanzi cat mai mari. insa nu este obligatoriu ca dobanzile mari sa aduca si cele mai mari castiguri in termeni reali.

Valuta. O dobanda de 2% la Euro poate fi mai buna decat o dobanda de 4% la lei, in anumite perioade. Trebuie analizate tendintele pe termene mai lungi. In perioada 2004-2008 leul s-a intarit fata de euro, in 2008/2009 s-a depreciat brutal, in perioada 2009-2016 au fost aproximativ  la aceeasi paritate.

Termenul. cu cat este mai lung, cu atat dobanzile sunt mai mari. Unele banci ofera si depozite cu termen flexibil, avand posibilitatea sa retragi banii fara sa pierzi dobanzile accumulate si fara sa platesti comision la denuntarea depozitului. Astfel, daca initial alegi un depozit cu scadenta de 6 luni, ai posibilitatea retragerii banilor dupa 4 luni, fara sa pierzi dobanda.

Este important sa stii daca dobanda se capitalizeaza.

Capitalizarea dobanzilor inseamna ca banca iti va plati dobanda la dobanda. Avantajul constituirii unui depozit cu capitalizare a dobanzii consta in faptul ca, prin capitalizare, dobanda se adauga la sold si dobanda aferenta va fi mai mare.

Comisioanele. Unele banci nu practica niciun fel de comisioane la depozite, altele insa isi taxeaza clientii. Pot aparea si comisioane pentru retragerea de numerar: la scadenta sau dupa aceasta data. Daca retragi sume din depozit, inainte de scadenta, unele banci iti pot percepe un comision de penalizare.