Credite. Cum aleg un credit? Cum aleg un card bancar? Am creditul potrivit? Platesc mai mult decat ar trebui ?

Alegerea unui credit este oarecum in oglinda cu cea a unui depozit. Cand faci un depozit practic tu ii dai bani bancii pt ca ea sa-i foloseasca, atunci cand obtii  un credit este exact invers.

Dobanda este componenta esentiala a costului creditului. Dobanda poate sa fie fixa sau variabila.

In cazul dobanzii variabile, rata de dobanda este stabilita la acordarea creditului ca fiind determinata prin insumarea indicelului de referinta (Euribor, Robor) si a marjei bancii. ROBOR  reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară și este stabilită de către BNR. În calculul dobânzilor variabile în euro ale creditelor cei mai utilizați indici sunt Euribor 3M și Euribor 6M. Creșterea valorii indicelui Euribor duce la o creștere a ratei creditului, iar scăderea valorii acestui indice duce la scăderea acesteia.

Actiunile din ultimii ani ale marilor banci centrale ale lumii (ECB, FED, BOJ, SNB) au dus la scaderea  dobanzilor pentru cele mai importante valute  si tendinta se pastreaza  (cu exceptia USD ) pe termen mediu . Prin urmare va puteti astepta ca in urmatorii cativa ani dobanzile sa ramana mici. In 2016, dobanzile medii sunt cele mai scazute din ultimii ani. Pe termen lung insa probabilitatea de crestere a dobanzilor creste .

Pentru a vedea daca iti convine ceea ce ti se ofera, cel mai bun lucru este sa compari nivelul dobanzilor in cazul mai multor banci. Apeleaza la brokerii de credite sa iti faca simulari. Brokerii de credite sunt avocatii tai in relatia cu banca, nu sunt angajatii nici unei banci, cunosc ofertele tutuor bancilor si sunt nepartinitori.